Olutleipä

bread-185548_640

 

Tämä ohje on otettu vuosia sitten Yhteishyvä-lehdestä. Ohjeesta tulee kaksi leipää.

5dl tummaa olutta tai kotikaljaa

50g hiivaa

2dl ruisrouhetta

1dl siirappia

1rkl suolaa

1tl jauhettua neilikkaa (jätä pois jos et pidä neilikan mausta)

2tl jauhettua pomeranssinkuorta

4dl ruisjauhoja

2dl rusinoita

100g voita

9-10dl vehnäjauhoja

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon ruisrouhe, siirappi ja mausteet. Lisää ruisjauhot voimakkaasti vispaten. Lisää rusinat, pehmeä rasva ja vehnäjauhot vähän kerrallaan. Alusta käsin n. 10 minuuttia tai yleiskoneessa n. 3 minuuttia kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Leivo paloista jauhotetulla leivinpöydällä kaksi pitkänomaista leipää. Anna vielä kohota toiseen kertaan, peitettynä n. 15 minuuttia. Vedä veitsellä viillot kohonneiden leipien pintaan ja paista uunin alatasossa 200 c 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä.

Mausteiset limput sopivat arkileivän lisäksi erinomaisesti juhlapöytiin. Limpuista voi tehdä myös alkupaloja tai kahvipöydän tuhdimpia leipiä, niiden päällisiksi sopii erittäin hyvin esimerkiksi kylmäsavukala, savukinkku tai kananmuna.

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi