Juuriruisleipä
Oikea ruisleipä on oikeaa ruisleipää. Aikoinaan sen leipominen oli iso tapahtuma, johon saattoivat osallistua melkein koko kylän naiset. Leipää leivottiin kaikille yhteisvoimin. Tämä taikina on pieni, ja tästä saa kaksi isohkoa ruisleipää.
250g ruistaikinajuurta
Herätä taikinajuuri n. 5vrk ennen leipomista lisäämällä siihen 5dl vettä ja 300g ruisjauhoja. Sekoita päivittäin.
Leivontapäivänä lisää taikinajuureen
2,5 dl vettä
250 g ruissihtijauhoja
250 g vehnäjauhoja
12 g suolaa
Sekoita aineksista notkea taikina. Peitä ja anna kohota noin tunti. Alusta taikina vaivaamalla ja jätä vielä kohoamaan noin tunniksi. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile niistä leipiä. Kohota vielä tunti ja paista lopuksi 250 c uunissa 20-25 minuuttia.