Viikunalimppu
Tämä on yksi muunnelma perinteisemmästä mallaslimpusta. Ohje on aikoinaan ollut Tuoppi-kaljamallaspussissa. Toimii!
3 dl Tuoppi-kaljamaltaita
6dl vettä
5dl piimää
1 rkl suolaa
50 g hiivaa
1,5dl siirappia
8dl ruisjauhoja
2dl talkkunajauhoja
n. 12 dl vehnä- tai hiivalaeipäjauhoja
1,5dl auringonkukansiemeniä
1pss (200g) viikunoita
75g voita tai margariinia
Voiteluun kananmuna ja koristeeksi auringonkukansiemeniä
Kiehauta kaljamaltaat vedessä. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
Siirrä seos taikinakulhoon ja sekoita joukkoon hiukan lämmitetty piimä (itse käytän ihan huoneenlämpöistä). Lisää suola, hiiva, siirappi, talkkuna- ja ruisjauhot. Leikkaa viikuna paloiksi ja sekoita palat auringonkukansiementen kanssa taikinaan. Alusta taikina vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi ja lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna kohota.
Leivo taikinasta 3-4 leipää. Anna leipien vielä kohota uudelleen. Pistele kohonneet leivät, voitele ne kananmunalla ja ripottele koristeeksi auringonkukansiemeniä. Paista 200 c 50-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä koputtamalla leivän pohjaan. Kun leipä kumisee, se on valmista.
Mallaslimput ovat aina parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta. Ne sopivat hyvin myös pakastettavaksi.