Rapeakuoriset sämpylät
Tämä on maailman helpoin sämpyläohje! Jos rakastat enemmän leivän rapeaa kuorta kuin sisustaa, et voi epäonnistua. Tätä ei tarvitse edes vaivata, ja aamiaissämpylöiden taikinan voi heittää illalla jääkaappiin kohoamaan. Sitten vaan aamulla uuniin.
Ohje on alun perin muistaakseni Sikke Sumarin, joten nämä on testattu ammattilaisilla =D
Olkaa hyvä!
7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa
(tai puolitoista pussia kuivahiivaa LÄMPIMÄÄN VETEEN)
1 1/2 rkl suolaa (omasta mielestäni tämä suolamäärä on liikaa, itse käytän paljon vähemmän, alle ruokalusikallisen, tai joskus jätän kokonaan pois)
Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla tai kauhalla sekoittaen
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (itse käytän mitä tahansa jauhoja mitä kaapista löytyy, voit myös laittaa koko määrän ruisjauhoja)
noin 10 dl vehnäjauhoja
Ei kannata laittaa kaikkia vehnäjauhoja kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää jäädä aika löysäksi
Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta vehnää pitäisi olla vähintään puolet, niin sämpylät pysyvät hyvin kasassa.
Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä. Jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.
Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, jauhota lusikkaa välillä jos taikina jää kovasti kiinni. Huiskauta sämpylöiden päälle jauhoja, tee halutessasi viilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min.
Sämpylöitä ei saa missään nimessä peittää paiston jälkeen, muuten rapeus häviää. Samasta syystä näitä ei myöskään kannata säilyttää muovipussissa.