Taikinanjuuret
Itse leivon kaikkein mieluiten taikinajuurella kohotettua leipää. Se vaatii hieman aikaa, mutta on todella sen arvoista. Lisäksi juurta voi säilyttää kuivattuna tai sen voi pakastaa, ja herätellä sen aina tarpeen vaatiessa. Tässä postauksessa on muutama perusjuuri, joita käytän omissa ohjeissani. Taikinajuurella leivottuja leipäohjeita voit hakea tästä blogista kirjoittamalla hakukenttään esim. taikinanjuuri tai juurileipä.
Ruistaikinajuuri
150g ruisjauhoja
1,5dl vettä
Sekoita jauhot ja vesi. Peitä kannella ja laita astia lämpimään paikkaan 3-4 päiväksi, kääntele juuri kerran päivässä.
Jos haluat pakastaa tai kuivata taikinajuuren, tee se tässä vaiheessa. Juuri säilyy pakastimessa noin 6 kk. Ota juuri sulamaan päivää ennen leipomista.
Neljäntenä tai viidentenä päivänä, tai sulatettuasi juuren pakastimesta, herätä taikinajuuri eli lisää siihen 5dl vettä ja 300g ruisjauhoja.
Vehnätaikinajuuri
100 g ruistaikinajuurta
500g vehnäjauhoja
5dl vettä
Jätä taikina yöksi kannella peitettyyn astiaan lämpimään paikkaan